04.07.2015

NLP knjige

Richard Bandler & John Grinder: „frogs into Princes“
Richard Bandler: „UsingYour Brain – for a CHANGE“

Ako biste me pitali koja je najbolja i najznačajnija knjiga na temu NLPa ne bih se mogao odlučiti iz jednostavnog razloga postoje dvije. Prva je „frogs into Princes“,  a druga „UsingYour Brain – for a CHANGE“ (velika i mala slova pišem kako su dana u originalu). U danima kada sam počinjao s NLPijem nije bilo youtubea, nisam mogao doći do video kazeta i vrhunac mi je bio slušati kazete sa seminara mojih učitelja iz Amerike (i one su stvarno fenomenalne). Čitanje ovih knjiga dalo mi je dublji uvid u to što je to NLP. Danas ima na stotine knjiga s hrpetinom tehnika, koraka i procedura, definicija i obećanja ali ove daju uvid u ono što stoji iza a to je stav i način razmišljanja. Knjige su nastale tako da su snimani Bandlerovi i Grinderovi treninzi i transkripti koji su objedinjeni u neprekinutu cjelinu, tako da postoje i pitanja sudionika i odgovori voditelja. Pune su primjera, može ih se čitati više puta i svaki put se iznenadim koliko toga još ima. U knjizi „frogs into Princes“ možete naći materijale o sidrenju, preuokviravanju, raporu, ….. „UsingYour Brain – for a CHANGE“ je nastao nakon Bandlerovog i Grinderovog razlaza i u njoj su obrađeni submodaliteti koje je u to vrijeme Bandler počeo otkrivati i koristiti. Obje su fascinantne knjige prepune digresija i anegdota.
.

Ostale knjige korisne u radu s ljudima

Paul E. Dennison: „Brain Gym – Priručnik za obitelj i edukatore“
Ovu sam knjigu susreo još 1998. za vrijeme pohađanja Master NLP treninga. Brain Gym je fina metoda koja putem fizičkih pokreta aktivira određene dijelove mozga. Na kojem principu to djeluje. Određeni dijelovi mozga su zaduženi za koordinaciju određenih tjelesnih pokreta. Samim tim ako izvodimo te pokrete aktiviramo i dijelove mozga zadužene za njihovo izvođenje. Na tom principu je razvijen niz od 26 različitih pokreta/dodira pri čemu svaki aktivira drugo područje. Različitim kombinacijama stvaraju se preduvjeti za lakše obavljanje različitih zadataka. Primjeri zadataka su čitanje, razumijevanje pročitanog, pisanje, matematika, kreativno pisanje, pamćenje i apstraktno mišljenje, pa do vožnje automobila. Kod nas je objavljeno više knjiga istog autora na tu temu a moje je mišljenje da je u ovoj dana osnova koja se lako može primijeniti. Ostale knjige mi se čine kao recikliranje iste materije i u praktičnom smislu mi nisu donijele ništa novo. U svakom slučaju korisno, lako razumljivo i lako upotrebljivo znanje. Osobno sam ju preporučio na puno seminara polaznicima čija su djeca imala poteškoće u učenju. Sama Brain Gym metoda svoje korijenje vuče iz kineziologije, točnije rečeno discipline poznate pod nazivom Touch for Health (također jako dobra metoda rada na tijelu ili bolje rečeno preko tijela).

..

Carla Hannaford: „Pametni pokret“ i „Očima i ušima, rukama i nogama“
Ako se netko zainteresirao za Brain Gym metodu onda ove dvije knjige daju dosta na tu temu. Prva je pisana detaljno, s dosta objašnjenja o fiziologiji i radu mozga sa puno korisnih informacija. Druga knjiga je nastavak na prvu i detaljnije razrađuje interesantnu ideju. Po njoj svatko u učenju nešto više koristi jednu moždanu polutku, i isto tako jedno oko, uho, ruku i nogu. Problem je u tome da kada smo u stresu, razmjena i pristup informacijama s nasuprotnih strana (mozga, ali organa općenito) tj. lijeve i desne strane se blokira. Iz toga proizlazi da različite osobe imaju različite stilove učenja i različite probleme (pogotovo stoga jer sustav obrazovanja često puta nije fleksibilan u pristupu). Knjiga daje opis 32 kombinacije/profila i način kako svaki od njih najbolje uči i kako mu se može pomoći. Upute nisu predetaljne ali daju generalne smjernice. Zbog toga nisam osjetio potrebu da kupim knjigu već sam ju s užitkom posudio u gradskoj knjižnici.

..

Jorge Bucay: „Ispričat ću ti priču“
Jorge je pisac i psihoterapeut (Geštalt i Psihodrama) i u ovoj super knjizi oboje dolazi do izražaja. Glavni junak knjige dolazi na terapiju, a terapeut ga vodi kroz razne situacije na način da mu ne daje direktne upute već mu ispriča priču. Neke priče je sam stvorio, a neke su preuzete iz raznih kultura. Knjiga se lako čita i daje izvrstan primjer korištenja metafora u komunikaciji.

..

Ostale knjige za preporučiti

Thich Nhat Hanh: „Biti mir“
Početkom devedesetih za vrijeme jednogodišnjeg boravka u duhovnom centru u Austriji pod ruku mi je došao godišnji katalog Omega centra iz Amerike. U njemu je bilo predstavljeno na stotine predavača iz cijelog svijeta. I među svima jedan pogled na njegovu sliku bio je dovoljan za ljubav na prvi pogled. Uskoro je do mene došla i ova knjiga. Jednostavna i topla. Bez pompe i filozofiranja na najjednostavniji način objašnjava istinu. Knjiga je nastala kao transkript njegovih predavanja u kojima objašnjava budizam i zen. Poslije sam imao prilike čuti i njegova predavanja i svaki put me fascinira mir, lakoća i jednostavnost kojom objašnjava bit. Nikada ga nisam vidio u živo, a ipak i samo kroz ovu knjigu zauvijek mi je ušao u srce i trajno obilježio život. I ovim putem iskreno se zahvaljujem velikom autentičnom učitelju.

..

Viktor E. Frankl: „Život uvijek ima smisla ili zašto se niste ubili“
Viktor Frankl, profesor neurlogije i psihijatrije na osnovu osobnog iskustva preživljavanja tragedije holokausta (prošao je kroz pakao nekoliko konclogora od kojeg je nama najpoznatiji Auschwitz, a Türkheim je bio „tek depandansa“ također zloglasnog Dachaua) osmislio je Logoterapiju. Samu logoterapiju bi najlakše bilo opisati kao terapiju smisla. U ovoj knjizi opisuje svoja iskustva iz tih logora. Ova fascinantna knjiga na stotinjak stranica daje nam pogled na životu unutar žice. Impresivan je način na koji opisuje te nemile događaje, bez samo sažaljenja, ljutnje i potrebe da se osveti. U drugom, nešto kraćem dijelu daje se sažet pregled osnovnih principa i postavki Logoterapije. Čitajući ovo štivo dobije se uvid u to kako se i najgore traume mogu integrirati i nakon njih nastaviti sa životom. Mene je osobno najviše fascinirala njegov stav o trenucima kada je logorašima život visio o koncu. U nekom trenutku bilo bi objavljeno da određen logoraša mora negdje otići (to je često značilo da su velike šanse da budu ubijeni). Kada bi na popisu vidjeli svoj broj ili broj neke njima bliske osobe (u logoru nisu bili nitko doli broj, nešto poput identifikacijskog broja u poreznoj upravi ili banci ili broja na popisu kupaca neke velike korporacije) u njima bi proradio instinkt da učine sve da s nje maknu svoj broj ili broj drage osobe makar to značilo da će netko drugi biti postavljen na listu i vjerojatno otići u smrt i tu Viktor Frankl kaže: „Mi koji smo se vratili kući, zahvaljujući mnogim sretnim okolnostima ili čudu – kako se god to zvalo, u srcu dobro znamo: najbolji od nas nisu se vratili.“ Mislim da je ovo knjiga koja se svakom može najtoplije preporučiti i da je danas možda čak i aktualnija nego u doba njena nastanka jer daje pogled unatrag na nešto što nas možda tek očekuje.

..

Malidoma Patrice Somé: „Afrička inicijacija“
Ova je knjiga došla do mene na preporuku jednog poznanika, psihijatra koji je rekao da mu je dosta promijenila percepciju. Taj mi je poznanik skroz uredu i njegova preporuka mi ima težinu te je bila dovoljna da se upustim u pustolovinu čitanja (jer inače nemam pretjerano vremena i volje prolaziti kroz more „psiho new age recikliranih propagandnih materijala“). Ovim putem se zahvaljujem gospodinu poznaniku. O čemu to Malidoma Patrice Somé piše. Pa piše o svom životu u Africi, o tome kako se ga Jezuitski misionari oteli (kidnapirali) od obitelji i poslali u sjemenište u kojem je malo nedostajalo da bude seksualno iskorišten, o njegovom bijegu iz sjemeništa i povratku u selo i o prolasku kroz tradicionalni obred inicijacije kroz koji pse prolazi u trenutku kada dječaci postaju muškarci. Svatko u knjizi može naći drugi aspekt koji njemu može biti važan. Nekome je to interesantan sadržaj, nekima prikaz tradicionalnog društva i njihovih obreda, a mene je najsnažnije dodirnuo dio u kojem opisuje tragediju crnaca koji su se odvojili od svoje kulture a nikako nisu mogli biti integrirani u svijet bijelih gospodara. Na jednom mjestu Malidoma objašnjava kako su oni u stvari puno gori za svoj narod os bijelih gospodara (dovoljan je primjer što se najčešće događalo u takvim društvima nakon službenog prestanka kolonijalizma). Knjiga je napisana 1994. godine kada većina nas na zapadu nije primjećivala ni shvaćala globalne procese koji su se već odavno događali u nekih dalekim društvima. Knjigu sam čitao pred par godina. U to sam vrijeme za jednu našu veliku banko održavao seminare „Time managementa“ (ili ti na naški upravljanja vremenom i osobnom učinkovitošću). I na pola sam mora prestati s čitanjem jer mi je bilo gotovo nemoguće pod njenim dojmom raditi treninge u korporacijskom okruženju. Paralele su bile presnažne. Za vašu informaciju Malidoma Patrice Somé ima tri magisterija i dva doktorata (od kojih je jedan sa Sorbone) i predavao je na sveučilištu u Michiganu (ni vračevi nisu što su nekad bili). Preporuka je čitati, obavezno.

..